DNA-tester

DNA-tester
Vibeke Brath

DNA-tester

Arbeidet med å finne sykdomsfremkallende gener er komplisert og tidkrevende, og det foregår et utstrakt internasjonalt samarbeid.

På grunn av dette er det stadig flere DNA-tester som blir tilgjengelige. Muligheten for å påvise sykdomsgener er et enormt framsteg for hundehelse og hundeavl, og DNA-testene har blitt et viktig verktøy i hundeavlen.

NKK registrerer stadig flere resultater fra DNA-tester i DogWeb. For at NKK skal registrere resultatene fra en bestemt test må raseklubben søke om dette, og NKK vil vurdere hvorvidt testen og kvalitetssikringen er god nok. Derfor er det ikke alle tester og laboratorier vi godkjenner for at resultatet skal registreres sentralt hos NKK. Det finnes en rekke tester som ikke registreres sentralt i NKK, og vi vil oppfordre til å undersøke med raseklubben hvilke tester som er anbefalt før hunden brukes i avl. Raseklubbens retningslinjer bør følges.

For at testresultatet skal registreres sentralt må NKKs retningslinjer følges for å kvalitetssikre at det er riktig resultat på riktig hund. 

Rekvisisjonsskjema må bestilles før prøven tas, og dette gjøres via "Min side".

Saksbehandlingstid (gjelder kun resultater fra DNA-tester for sykdommer og raser som er godkjent av NKK for publisering i DogWeb og hvor skjema er forhåndsrekvirert via DogWeb): Inntil 3 uker etter at NKK har mottatt de nødvendige skjemaer/attester fra eier.

Oversikt over diagnoser basert på DNA som registreres hos NKK pr januar 2014 finner du her.

Alle relevante skjemaer og informasjon finner du også under «relaterte filer» til høyre.

 

FacebookTwitterPinterestGoogle+EmailMore

Relaterte artikler

Relaterte filer

Hovedsamarbeidspartnere