Sikrest med hund i bur

Riktig sikring av hund kan bety forskjell på liv og død for både mennesker og hund, viser en fersk test fra NAF.

NAF har i samarbeid med syv andre europeiske bilorganisasjoner testet bur og seler til sikring av hund i bilen. Testen er klar på at robuste metallbur som er forankret til bilen er den klart sikreste måten å frakte hunden på, både med tanke på sikkerheten til passasjerer og hunden selv.

Det er den den sveitsiske bilorganisasjonen TCS som har vært ansvarlig for testen. Kollisjonssikkerhet, komfort for hunden, brukervennlighet og vedlikehold er det som er testet. Størst vekt er lagt på sikkerhet for passasjerer og hund ved kollisjon.

Alle testresultatene kan du se nederst i denne artikkelen.

Viktig å sikre hunden
En hund som ikke er sikret i en kollisjon, vil potensielt kunne utgjøre stor skade på passasjerene i bilen. En hund som veier 17 kg vil ved en bråstopp i 50 km i timen veie rundt et tonn.

– Det er viktig å sikre at hunden ikke kan treffe deg hvis du kolliderer. Hvis hunden er sikret unngår du også å ha en panisk hund løs dersom du kolliderer. Det er også det beste for redningsmannskaper som kommer til et ulykkessted, sier veterinær og leder for helseavdelingen i Norsk Kennel Klub, Kristin Wear Prestrud.

Sikrest i bur
Det er de robuste metallburene som kommer best ut i testen. Dårligst ut kommer de ulike selene.

– Et bur som er forankret til bilen er nok den beste løsningen både for hund og passasjerer. Hvis man ikke har plass til bur i bilen, mener vi at sele er en bedre løsning enn å ikke sikre hunden i det hele tatt. Med en sele så hindrer du også at hunden er løs i bilen og forstyrrer deg når du kjører, sier Prestrud.

Riktig valg
Det er flere ting som er viktig å huske på når man skal finne riktig bur til akkurat din hund. Noe av det viktigste man må tenke på er størrelsen på buret. De aller fleste forhandlerne leverer bur i ulike størrelser.

– Buret bør ikke være for stort. Hunden skal helst ligge stødig og godt når du kjører og også ha støtte ved en kollisjon. Men vi er også opptatt av at hunden skal ha det godt, så buret må ha nok plass til at hunden kan ligge komfortabelt. Vi forstår også at noen velger litt større bur dersom hunden skal ligge lenge i buret. Så må du heller ikke glemme at buret skal få plass i bilen din, sier Prestrud.

Det ble testet totalt 18 produkter fra 13 ulike produsenter. Seks metallbur, to bur i metallnetting, to plastbur, to tekstilbur og seks seler. Fem stjerner = fremragende, fire stjerner = sterkt anbefalt, tre stjerner = anbefalt, to stjerner = Anbefalt med forbehold, én stjerne = ikke anbefalt.

FacebookTwitterPinterestGoogle+EmailMore

Hovedsamarbeidspartnere