Polardistans, den naturlige utfordringen!

På svensk side av grensen, ikke langt fra Trysil, ligger det lille tettstedet Särna. En gang i året fylles plassen med hunder og ivrige hundekjørere som skal ut å bryte håndbak med naturkreftene!

Tekst og foto: Cilje H.A. Moe

Polardistans er et hundeløp forbeholdt renrasede polarhunder - siberian husky, alaskan malamute, samojed og grønlandshund. Man kan velge mellom to distanser, 160km og 300km. Det fine med dette løpet er at selv om du har bare én hund, kan du fortsatt stille til start. Her har man nemlig også pulk-klasser! Ski på beina, 1-4 hunder foran pulken og du har det du trenger for å kunne stille til start. Så du trenger absolutt ikke være bitt av «galskapen» og ha en hel kennel full av ivrige trekkhunder. Men har du tilfeldigvis en slede og 6-12 hunder stående, så finnes det klasser for det også!

Polardistans er på mange måter en utfordring, ikke bare med forblåste fjell og snøtunge skoger, men også fordi her må man klare seg stort sett på egen hånd. Sjekkpunktet består av en lavvo og en bålplass. Du må sove ute, enten i telt eller under åpen himmel, sammen med hundene dine, og alt du trenger må du ha med deg gjennom hele turen. Men det er jo nettop dette som gjør dette løpet til det det er! Her lever du i ett med naturen og må ta alle utfordringer som blir kastet mot deg. Du kan oppleve alt fra en nydelig solnedgang over sveriges tretopper, eller gå i motvind og snøfokk over fjellet. Alt dette får du dele med dine firbente venner.

Nordmenn på toppen!

Årets løp ble avholdt 3.-9. mars, og hadde VM-status. Vi kan i år smykke oss med tre norske gullvinnere! I begge pulk-klassene fikk vi nordmenn på toppen. Sverre N. Moe fra Leikanger med sine alaskan malamute i 160km klassen og Åshild Hveem fra Brumunddal med siberian husky i 300km. Der fikk vi også Astrid Klevmoen med lånte hunder fra Ronny Lindkvist på andreplass. De to var de eneste som kom seg igjennom i sin klasse! Så her er det bare å ta av seg hatten for disse tøffe damene som kjempet seg frem til målstreken.

I 300km klassen for 12-spann med siberian husky klatret Kenneth Monsen fra Lomen helt til topps! Han kjører et spann bestående av eget oppdrett og hunder lånt fra Karsten Grønås, en mann med lang erfaring med siberian. Det var også en annen som kjørte med hunder fra Karsten sitt oppdrett, og det var Eveline Koch fra sverige. Hun vant sin klasse med 8 glade hunder i mål. Så her har Karsten virkelig tatt storeslem i år!

En annen prestasjon verdt å nevne er et nydelig 8-spann med samojeder. Et fantastisk lystig og trivelig spann gikk i mål og vant sin klasse med Lars Jämtsved fra sverige bak sleden. Det er ikke ofte du ser disse hvite isbjørnene på hundeløp, så dette var virkelig en fryd for øyet. Og en prestasjon utenom det vanlige!

Så om du føler naturen kall, og har lyst på en utfordring så ta turen til sverige neste år og ta del i et vakkert eventyr der du virkelig kan få testet grensene dine!

Ekstern lenke:Polardistans 2018

FacebookTwitterPinterestGoogle+EmailMore

Hovedsamarbeidspartnere