Historisk mønstring

Historisk mønstring
Vibeke Brath

Jeg tror man trygt kan våge påstanden at det aldri har vært samlet så mange harehunder på en gang i Norge som da Norske Harehundklubbers Forbund og Vestoppland harehundklubb gikk sammen om dobbeltustilling på Biri travbane. Dette var et ledd i markeringen av forbundets 60-års jubileum.

Av Rune Hedegart (tekst og foto)

Det hele startet med at harehundforbundet hadde budt inn de som måtte ønske det til jubileumsmiddag om kvelden fredag 20. juni. 134 feststemte folk fant veien til middagen på Biri travbane. Flere var påmeldt, men meldte seint forfall eller uteble uten å gi beskjed. De fleste deltok av egen interesse, men det var også flere «offisielle» representanter: Freddy Kjellström fra Svenska Stövarklubben, Paula Heikkinen-Lehkonen hilste fra Finske Støverklubben, Per Harald Sivesind representerte NKK, seks av helgens eksteriørdommere var med, representanter for 13 harehundklubber, ni raseringer og seks avlsråd. Også fire av Norske Harehundklubbers Forbund sine fem æresmedlemmer var til stede: Sverre Dragsten, Knut H. Jellum, Leif Håkon Berg og Kjell Jan Moseid (Olav Haga hadde meldt forfall).

Det ble fremsagt mange pene ord, og forbundet fikk fine gaver, som stort sett ble satt opp som premier i en eller annen form. Anne Marit Olsen, som har vært primus motor og lagt ned en svært stor innsats for arrangementet, ble tildelt NHKFs hederstegn, ikke bare for denne innsatsen, men lang tids arbeid for harehundene. Freddy Kjellström benyttet anledningen da han talte til å dele ut Svenska Støverklubbens hederstegn til Carl-Johan Rimstad, Stein Wahlstrøm og Tom Wenger.

Les også: Europapokal-konkurranse for harehunder

Leder i NHKF, Stein Wahlstrøm var nøye med å understreke at grunnen til at man klarte å mønstre så mange hunder og så mange harehundentusiaster, kan tilskrives at alle raseringene hadde lagt sine samlinger til denne helgen. Så innimellom «slagene» på travbanen, samlet rasene seg på forskjellige campingplasser o.l. i nærheten, der de nok ikke akkurat hvilte ut, men holdt sine medlems- og årsmøter, mønstret hunder og hadde sosiale tilstelninger.

Historisk mønstring
Best In Show lørdag: Beaglee Bourne Identity L. Duval

Historiens største utstilling av harehunder

Lørdag ble godt over 400 harehunder og 80 avls- og oppdretterklasser utstilt. Så mange harehunder har nok ikke vært samlet på en gang på norsk jord tidligere. Det hele gikk likevel pentog stille for seg. Også søndag var det bra deltakelse, med 224 hunder og mange avlsklasser. Det var bra nivå på de utstilte hundene, og BIR, BIM, CERT har vel sjelden vært vanskeligere å oppnå. Flere hunder gjorde det skarpt begge dager, men det var også, som man naturlig nok ofte vil oppleve, en del som oppnådde et noe bedre resultat den ene dagen i forhold til den andre.

Sjøl om det ble noe travelt for arrangørene opp mot utstillingsåpningen, må man si at arrangementet hele helgen forløp på en utmerket måte. Så langt jeg fanget opp, ble også ringenes samlinger, som var knyttet til arrangementet, vellykket.

Av resultater lørdag tar vi med:

BIS

 1. Beagle Aus CH Beaglee Bourne Identity L. Duval, C/O Janne Sandbakken
 2. Luzernerstøver NV-09 Kasper, Tom Hammerstad
 3. Finsk støver Ratavarren Tuula, Frank Vidar Brusveen
 4. Dunker NUCH NJCH Vana II, Johnny Askevold. Denne ble også beste norske rase
 • Beste avlsklasse ble hamiltonstøver NJCH R-Roma, Trond Revhaug
 • Beste oppdretterklasse oppnådde Elling Nideng med hygenhund

 

Fra resultatene søndag:

BIS

 1. Beagle Got To B Sun Of Glory, Faruk Muajnic, som også ble beste jaktprøvepremierte
 2. Dunker Ruth, Elisabeth og Espen Moseby
 3. Hamiltonstøver Jessi, Carl-Johan Rimstad
 4. Hygenhund Tosstjønna’s Nala, Øystein Sjursen
 • Beste avlsklasse ble tildelt dunker Gaia til Sigmund Johansen.
 • Beste oppdretterklasse gikk til Kennel Gjermaa til Irene og Sigmund Johansen med Dunker.
 • Beste veteran ble dunker Wilde til Knut Vidar Dale.
 • Beste junior ble luzernerstøver Himdalen's Lissi til Tor Atle Hansen

Resultater for begge dager finnes på Dogweb («Min Side»), «oppdateringer i databasen», velg rase, dato og fanen «utstilling».

 

FacebookTwitterPinterestGoogle+EmailMore

Relaterte artikler

Hovedsamarbeidspartnere