Høstens beste fuglehunder

Høstens beste fuglehunder
Randi Schulze

Høstens ypperste i norsk fuglehundsport!

Tekst/foto: Randi Schulze

NM skog

Rundt regnet 60 skarpskodde fuglehunder satte hverandre i stevne den 22 – 24 august i Ljørdalen. Ved roret stod Norsk Gordonsetter Klubb som loset det hele trygt i havn.

NM skog er åpent for hunder som har oppnådd 1AK eller VK-premie inneværende eller de to foregående år. Det går vanligvis over tre dager og avsluttes med en spennende finale. Samtlige dager startet, som seg hør og bør i et NM, med vaiende norsk flagg og ”Ja vi elsker”. Terrengene varierte som året før, en del mht fuglebestanden.

Da finaledagen opprant hersket det stor spenning i forhold til hvem som til slutt ville stå øverst på pallen. Som under tidenes første NM skog, var det tilslutt en sort elghund som kunne smykke seg med tittelen norgesmester på skog 2013, nemlig Imingens Elle-Gant sammen med eier Wenche Porsanger. Det bør vel tilføyes at denne dyktige ekvipasjen også besatte en sterk fjerdeplass i finalen året før.

Norgesmester på skogen

Vår lille statstikk viser at de respektive fuglehundrasene har skiftet noe på seieren: Pr. NM 2014 har gordon setter fortsatt ledertrøya med ni førsteplasser, mens korthåret vorstehhund og irsk setter deler andreplassen med seks NM-vinnere hver. Pointer har to napp, mens strihår vorstehhund og breton har vunnet en gang hver.

Høystatusløpene på Dovrefjell

I en årrekke har bolde fuglehunder konkurrert om ære og berømmelse i de flotte terrengene på Dovrefjell. Først i fugl, dressuren i orden og søk av høy klasse hører med. Det er mange dyktige hunder på et brett. Som vanlig ble NM høyfjell og lag, samt Norsk Derby avviklet i dette storslåtte området

Høstens beste fuglehunder
Vinner av NM Høyfjell, Triac med Elisabeth og Asgeir Bjerke
Double for de røde under høyfjell

Prøven samler årlig flere hundre konkurrenter, denne gangen 5. – 8. september. Av disse møter cirka 200 på startstreken i VK. Dette sier litt om utviklingen siden vi i startfasen opererte med fem til ti hunder i vinnerklassen. Til motsetning var det den gang var flest engelsksettere på premielista, mens det nå er som oftest forskjellige raser premiert i finalen. Tittelen vinneren får er utvilsomt den mest ettertraktede en fuglehund kan erobre – Norgesmester på høyfjell. Denne gangen tok forøvrig en familie av to og firbente en overlegen dobbelt seier! Da mann og kone førte mor og sønn til øverste pall plass.

Nr.1 – 1VK og Norgesmester høyfjell Bjerkaasens Erte Berthe og Elisabeth Bjerke

Nr. 2 VK  Bjerkaasens Bk Triac og Asgeir Bjerke.

Lagseier til gordon setter

”NM-ballet” startet allerede torsdag 4. september med NM lag, med spenning til siste slipp. Til slutt var det gordon setter som stod øverst på pallen,og vinnerlaget bestod av Shira f. Jim Pedersen, Magda f. Edgar Hensriksen og Egon f. Jim Rune Ø. Pedersen.

Makita vinner Norsk Derby

Det er alltid spennende med unghunder. Noen glimter til for så å slukne, andre tennes aldri, mens enkelte lyser år etter år. Vi får håpe det siste gjelder de tre beste i finalen og ønsker lykke til videre. Helgen 19 – 21 sept. ble Norsk Derby arrangert med hele 112 startende unge håpefulle fordelt over seks partier. Arrangør var NESK. Det ble seks premier i finalen og ypperste av de alle var engelsk setter Storbakkens Pb Makita som ble Norsk Derbys vinner.

Lavland

Norges første lavlandsprøve ble avholdt allerede i 1909, og fra og med 1959 ble dette en årlig prøve. Prøven ble tildelt Kongepokalstatus i 1969. I mange år var det Vestfold jeger- og fiskeforening som var arrangør, og i dag er deltagerantallet på godt over hundre ekvipasjer, og NM lavland arrangeres av flere klubber. Kongepokalen deles ikke hver gang.

Da NM lag lavland debuterte 9. oktober i 2008 var det Vestfold FHK som fikk æren av å ”holde roret”. FKF satte dessuten opp ”Lavlandsfatet”, som skulle tildeles beste hund på det vinnende laget. Siden har arrangørene variert og denne gangen var det atter Vestfold FHK som førte an.

Høstens beste fuglehunder
Vinnere NM lag
Pointerlaget NM-mestere for fjerde gang

Siden starten har pointerlaget vunnet fire ganger, mens breton og korthåret vorstehhund har en seier hver. Dette sier litt om stabilitet hos rasen. Dog bør det tilføyes at flere av de samme hundene har gått igjen. Deltagerne på gullaget var denne gang Fn Isa med Finn Holm Nygård, Respekt med Hans Simensen og Finn med Christer Wallerby. Sistnevnte var beste hund på laget og ble også vinner av Lavlandsfatet.

Sølv gikk til bretonlaget som også gjorde en flott innsats, mens korthåret vorsteher inntok en sterk tredjeplass og kapret bronsen.

Årets NM lavland

Flotte terreng krydret med et stort antall spreke fugler møtte deltagerne i årets norgesmesterskap. Den individuelle delen gikk som vanlig over tre dager med kvalifisering, semifinale og finale. Siste dag var de cirka 120 startende hundene krympet ned til 18 finalister.Mye regn og tordenvær var det under arrangementet, men det gav seg stort sett om morningen Det var spennende dager hvor den som ledet gjennom dagen kunne se seg slått i siste sekund. Men slik er dette gamet - spenning til siste slutt. Inntrykket er at det var like forhold for deltagerne og at alle hadde mulighet til å finne fugl.

Til slutt var det en ikke ukjent pointer fra torsdagens vinner lag som stod øverst på pallen. Nemlig pointer Ica og Finn Holm Nygård. Deretter fulgte engelsk setter Luca, breton Gill og irsk setter Non Stop Artig med fire forskjellige raser blant de Ypperste på lavland.

Premieliste i finalen - se også arrangørens hjemmeside:

  • 1 VK m/CACIT og Norgesmester –  Isa (Finn Holm Nygård)
  • 2 VK Luca (Siri Sjurseth)
  • 3 VK Gill (Arne Abel-Lunde)
  • 4 VK Non Stop (Stein Jørgensen)
I Europa er det lavland som gjelder

I det ganske Europa er det lavlandsprøvene som gjelder. Her konkurrerer man på fasan og rapphøns være seg i EM, VM eller på de mer ordinære prøvene. Derfor er det innlysende at våre lavlandsprøver har står betydning for norges videre deltagelse i Europa. I den senere tid årene har også Norge sendt landslag til Europa for å konkurrere i VM, og i år er det Italia som er vertssakp 24. – 27. oktober.

FacebookTwitterPinterestGoogle+EmailMore

Relaterte artikler

Hovedsamarbeidspartnere