Flott reklame for buhunden

Flott reklame for buhunden
Peder med venner - inkludert dommer Per Nymark. Foto: Privat

Flott reklame for buhunden

Nok en gang var det en buhund fra den Karmøy-baserte kennelen Kimura som vant prisen som beste norske hund på NKKs utstillinger i 2015. Hans fulle navn med titler er N UCH SE UCH DK UCH NJV-13 SEJV-13 SEV-13 NV-14-15 NORDV-14 DKV-14 EUW-15 Kimura's Peer Gynt, og eier er Kathrine Øksnevad Lindstrøm, som også har oppdrettet hunden sammen med mannen Terje Lindstrøm. Han vant for andre år på rad.

Tekst: Anne L. Buvik

Dette er en hund som også har hevdet seg helt i toppen av konkurransen om «Bamsestatuetten» - i fjor ble han nummer fire på lista, i år nummer fem. Men «Årets norske» er også et flott trofé å ta med seg.

- Det er like moro å vinne hver gang, hevder eier Kathrine, som også har sett valpekjøpere gå til topps i samme konkurranse. I 2013 var det Kimura’s Jensemann, bosatt i Belgia men med norsk eier, som vant.

– Det er likegyldig hvem som eier hundene, og vi er avhengige av dyktige valpekjøpere som vil ta på seg det arbeidet og de kostnadene det er å vise frem en hund på utstilling. Når de oppnår flotte resultater, er det en belønning for oss som oppdrettere, hevder Kathrine.

Hunden med den imponerende tittelrekken er en tre år gammel hannhund som til daglig går under kallenavnet Peder – et godt Jær-navn, påpeker Kathrine, og en fin påminnelse om at rasen alltid har stått meget sterkt på Sør-Vestlandet.

- Fortell om Peder?

- Han er femte generasjon eget oppdrett. Han var meget lovende som valp, så vi var tidlig bestemt på å skulle beholde ham. Stamtavlen hans er spesiell, han går tilbake på en hannhund vi importerte fra England for noen år siden for å holde bredden i avlen, og da er det viktig å ta vare på det materialet, slik at det ikke blir borte. Genetisk bredde er viktig i denne rasen som jo er utrydningstruet, påpeker Kathrine.

På kennelen har de også en annen hannhund, Peders halvbror, som er etter samme mor, men med en helt forskjellig far. De søker også å ta vare på gamle norske linjer.

- Samtidig er det også en risiko å hente frem gammelt blod. Man vet ikke hvilke sykdommer de eventuelt er bærere av, fordi man ikke testet for noe tidligere. Men en blanding av gammelt og nytt er nok veien fremover, mener Kathrine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flott reklame for buhunden
Man about town: Buhunden forbinder nok de fleste med landlige omgivelser, men Peder trives også godt i urbane landskap. Foto: Privat

Interessen for buhunden er for øvrig god for øyeblikket, noe som selvsagt er oppmuntrende. Fine resultater på utstilling gjør også rasen synlig. Peder har ikke vært vist mange gangene i år, men har likevel forsynt seg grovt av premiebordene. Fem ganger er han blitt beste norske hund på NKK, i Bø, Bergen, Drammen og Rogaland, og, ikke minst, på Eurodog. Han vant med mer enn dobbelt så mange poeng som nestemann på lista. Langs veien har han også tatt med seg noen gruppeplasseringer. På årets siste utstilling, Norsk Vinner på Hamar, ble han nummer to i gruppa, men var avskåret fra å delta i konkurransen om Beste Norske, da det var Kathrines mann Terje som dømte denne finalen. Dermed måtte Peder forlate finaleringen etter en æresrunde, men sammenlagt-seieren var sikret for lengst.

De fleste fikk øynene opp for Peder i løpet av fjorårssesongen, hvor han blant annet ble Best In Show på NKK Bergen, og ved dobbelutstillingen Norsk/Nordisk Vinner på Lillestrøm vant han gruppa og ble 4.BIS på Norsk Vinner, samt nummer tre i gruppa på Nordisk Vinner. Dette er utrolig gode resultater for en norsk rase.

- Hvordan er Peder utenfor utstillingsringen?

- Veldig kjekk og enkel. Han er trivelig, robust og viljesterk som buhunder flest, og lar seg ikke vippe av pinnen. Rolig inne og full fart ute. Han liker veldig godt å vise seg fram, er grei å reise med og enkel å ta med overalt. Han har også fått en del avkom etter hvert som ser veldig bra ut, vi har to tispevalper etter ham som ser særdeles lovende ut. Ingenting er bedre enn om han kan bidra til å bevare rasen og føre den fremover, understreker Kathrine.

Peder er uten tvil en god ambassadør for rasen. Kathrine Øksnevad Lindstrøm understreker også at buhunden er en flott brukshund, og egner seg både til lydighet, spor, agility og som redningshund. Det sies at de runderer med fynd og klem!

- Dessuten er det noen som bruker dem på sau, og det er selvsagt ekstra kjekt siden dette er en av rasens opprinnelsesområder. Det hadde vært moro å prøvd på dette, men vi kan ikke godt skaffe oss sauer selv om vi har buhunder, smiler Kathrine. Hun og mannen driver også et velrennomert oppdrett av rottweiler, og har oppnådd mange gode resultater også med denne rasen.

Ettersom Peder bare er tre år gammel, har han trolig sine beste år foran seg, og vil nok vises igjen i utstillingsringen også fremover. Kanskje vi kan drømme om en hund av norsk rase som «Bamsevinner»? En bedre ambassadør for norske hunderaser er det uansett vanskelig å finne!

 

 

FacebookTwitterPinterestGoogle+EmailMore

Hovedsamarbeidspartnere