Antilla er Årets Avlshund

Antilla er Årets Avlshund
Den sju år gamle salukitispen Int Nord Courtborne Sinax Antilla er Årets Avlshund. Foto: Privat

Salukien Antilla er Årets Avlshund

Årets avlshund er en tispe. Den sju år gamle salukitispen Int Nord Courtborne Sinax Antilla, som eies av Geir Land og Kenneth Karlsen fra Østre Gausdal, har hatt tre plasseringer i finalene på NKK-utstillinger. Det holdt til en klar seier.

Tekst: Anne L. Buvik

For å delta i avlsklasse, må avlsdyret ha fire avkom påmeldt i offisielle klasser på utstillingen. Dette er mer utfordrende enn å få til en oppdretterklasse, hvor individene oppdretteren viser, ikke behøver å være i slekt. Dessuten må avlsdyret selv være påmeldt og stå i katalogen. Normalt sett vises det ikke så mange avlsgrupper som oppdrettergrupper, men prestasjonen blir minst like stor, vanskelighetsgraden tatt i betraktning. For å kunne konkurrere i finalen, må gruppen tildeles hederspremie som et tegn på at avlsdyret har preget sitt avkom på en positiv måte.

- Det er jo ikke så vanlig at en tispe går til topps i denne konkurransen, hannhundene har jo normalt flere avkom, så vi er veldig stolte og fornøyde over at vi har klart det, sier Geir Land.

Tispen har hatt to kull i sin avlskarriere, og har til sammen 14 avkom. Tre fra det første kullet er flernasjonale champions, de fire andre har alle vunnet cert. Avkommene fra kull nummer to er ennå ikke fylt to år, men tre av dem er fullcertet både i Norge og i Sverige, og vil bli champions i to land ved å vinne et lite cert etter toårsdagen neste år.

(Saken fortsetter under bildet)

Antilla er Årets Avlshund
Antilla i fint driv rundt ringen. Foto: Privat

- Til samen seks avkom har inngått i gruppene, som har vunnet BIS Avl på NKK Bø, NKK Trondheim og NKK Rogaland. Uten verdifull hjelp fra valpekjøpere som stiller opp, er det selvsagt ikke mulig å oppnå et slikt resultat, understreker Geir.

Antilla står med kennel Courtborne som oppdretter, men hun er likevel født hjemme hos Geir og Kenneth.

- Det var vårt første saluki-kull, så vi følte oss veldig ferske. Dermed spurte vi om vi kunne ha kullet i samarbeid med kennel Courtborne, som hennes mor kom fra. Det gikk i orden, dermed ble alle valpene registrert med Courtborne som kennelnavn, og vårt eget navn, Sinex, som «mellomnavn», forteller Geir videre.

Antilla, som blir åtte år neste sommer, har selv en meget suksessrik utstillingskarriere bak seg. Hun vant 20 cert fra junior- og unghundklasse, før hun endelig ble gammel nok og i løpet av et par dager etter toårsdagen kunne smykke seg med både norsk, svensk, dansk og nordisk tittel. Senere ble det også et internasjonalt championat. Hun har også plassert seg helt i toppsjiktet i konkurransen om Årets Saluki og Årets Mynde i Norge. Hun har i tillegg flere BIS-plasseringer på merittlista.

- Fortell litt om Antilla og hennes personlighet.

- Hun har et gjennom typisk saluki-gemytt, kan være litt fjern, verdig og avmålt, og lukker ørene når det passer henne! Men en saluki er forventet å være litt sær, så det passer på henne. Men når det er sagt, er hun en veldig snill, enkel og flott hund å eie. Hun er veldig løpsvillig og har sterk jaktlyst. Det har skaffet henne to cert i lure coursing. Hadde vi hatt litt mer tid og anledning, ville vi nok fått henne fram til lc-champion også. Ellers var hun en fantastisk mor som tok vel vare på valpene sine, forteller Geir om sin og Kenneths flotte avlstispe.

Hun har også nedarvet jaktlysten til avkommene, og mange av dem har gjort suksess i lure coursing.

- Hva slags planer har dere videre for Antilla?

- Det blir ikke flere kull. Om vi hadde hatt det første da hun var litt yngre, kunne det kanskje blitt et tredje, men det er ikke aktuelt nå. Dessuten avler vi bare når vi ønsker å beholde noe selv, og i øyeblikket har vi ikke behov for flere hunder. Hun har jo også vært ganske mye i ringen det siste året, både konkurrert selv og i finaleringene med avlsklassene, så vi føler nå at hun er litt lei. Dermed skal hun ikke stilles før hun blir veteran om vel et halvt år, og så får vi se. Det er alltid vanskelig å forutse hva man kommer til å gjøre, hundene endrer seg og plutselig er de i toppform igjen og vil gjerne være med. Men vi er veldig godt fornøyde med hva vi har oppnådd så langt, uansett fremtidsplaner, avslutter Geir Lande.

Ingen andre avlshunder blant de 15 på rankinglista oppnådde mer enn én plassering.

 

FacebookTwitterPinterestGoogle+EmailMore

Hovedsamarbeidspartnere